Voormalig arbeidersparadijs

ARBEIDSMARKT

Waar vind je tegenwoordig nog een goede timmerman, die wat zijn ogen zien met zijn handen maken kan? Dat oude liedje van Leen Jongewaard slaat op het hedendaagse Praag waar het 1 of 2 maanden kan duren voordat een ambachtsman beschikbaar is om een klus uit te voeren.

Niemand wil zijn handen vuil maken en iedereen zit liever op een kantoor achter een computer te facebooken in de baas zijn tijd, zo is de gangbare klacht. Jongeren hebben geen trek in een technische opleiding tot stukadoor of geiserreparateur. Wie iets met zijn handen kan, kan goud verdienen. Ongeschoold werk wordt in Tsjechië vaak gedaan door Oekraiense gastarbeiders.

Ochtend of middag?

Dertig jaar geleden viel de Muur, begon in Tsjechië de Fluwelen Revolutie en kwam een einde aan het socialisme in het ‘Oostblok’. Denk overigens niet dat het in het voormalige arbeidersparadijs makkelijker was om een technicus zover te krijgen dat hij een reparatie kwam uitvoeren. President Ronald Reagan vertelde daar destijds smakelijk over.

Een Sovjetburger schaft een nieuwe auto aan en vraagt wanneer die wordt geleverd. Over tien jaar, zo luidt het antwoord van de verkoper. In de middag?, vraagt de klant. Wat maakt dat nou uit?, zegt de verkoper, tien jaar is nog zo ver weg. Zegt de klant: ja, maar ik wil het weten want in de ochtend komt de loodgieter.

(December 2019)